Srpska delegacija Nacionalne službe za zapošljavanje posetila Filijalu Ljubljana

Delegacija Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije, koju su predstavljali zamenik direktora beogradske Filijale Siniša Knežević, šef Odseka za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Tatijana Milić Mandić, rukovodilac Službe Voždovac Željka Zelenović Vuković, šef Odseka za izdavaštvo Zorana Pavlović i pravno kadrovski analitičar Danijela Nikolić, posetila je 9. novembra Filijalu Ljubljana, najveću Regionalnu službu slovenačkog Zavoda za zapošljavanje. 

Goste iz Srbije dočekali su generalna direktorka slovenačkog Zavoda Greta Metka Barbo Škerbinc i direktorka ljubljanske Filijale Barbara Vrtačnik. Tom prilikom, domaćini su poručili srpskim kolegama da im je velika čast što su u prilici da ih ponovo ugoste, podsetivši da ovakvi susreti predstavljaju nastavak dobre saradnje i razmene iskustava dve institucije. Stručnjaci za tržište rada iz ljubljanske Regionalne službe zapošljavanja predstavili su srpskoj delegaciji usluge koje pružaju nezaposlenim sugrađanima i poslodavcima, pri čemu je poseban akcenat stavljen na dobru praksu u cilju što boljeg povezivanja sa sredinom u kojoj aktivno posluju. Naime, na evidenciji Regionalne službe u Ljubljani nalazi se trećina od ukupnog broja nezaposlenih, a to područje karakteriše najveći broj registrovanih poslodavaca i kompanija. Pored toga, to je i politički, ekonomski, društveni i kulturni centar zemlje, zbog čega je, kako je naglašeno, neophodna stalna proaktivna saradnja sa svim ključnim akterima na tržištu rada. Tokom boravka u Sloveniji delegacija iz Srbije je, između ostalog, posetila i ljubljanski Karijerni centar koji nudi niz korisnih besplatnih usluga i aktivnosti u cilju podsticanja zapošljavanja i pružanja podrške pri izboru zanimanja i razvoju karijere, uz različite aktivnosti i podršku koju nezaposlenima pružaju i poslodavci. Gosti su posetili i Sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom, koje ljubljanska Regionalna služba redovno organizuje u svojim prostorijama, budući da ovakvi događaji, kao i u našoj zemlji, značajno doprinose direktnom povezivanju tražilaca zaposlenja i poslodavaca, što je svakako jedan od izrazitijh primera dobre prakse.

Na kraju posete slovenačkim kolegama, Siniša Knežević je izrazio želju da se u budućnosti intenziviraju aktivnosti na razmeni dobrih praksi dve institucije, kao i na organizovanju zajedničkih događaja, s obzirom na to da se uslovi na tržištu rada, generalno posmatrano, ubrzano menjaju, zbog čega se problemi koji pri tome nastaju, kako je istakao, mogu uspešno rešiti samo kroz međusobnu saradnju i razmenu iskustava.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio