Ministarka Dejanović čestitala učenicima na uspesima sa takmičenja iz informatike

Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović razgovarala je danas,23. novembra sa učenicima koji su osvojili medalje na takmičenjima iz oblasti informatike, čestitavši im tom prilikom na postignutom uspehu.

Učenik Računarske gimnazije iz Beograda Miloš Milutinović  osvojio je zlatnu medalju na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi i srebrnu na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, dok je Nemanja Majski iz Gimnazije „Veljko Petrović” iz Sombora dobitnik srebrnog odličja na Balkanskoj i bronzanog na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi. Danilu Trniniću iz Računarske gimnazije i Filipu Bojkoviću iz Matematičke gimnazije pripala je bronzana medalja na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi. Đukić Dejanović je sa učenicima i delegacijom Društva matematičara Srbije razgovarala o tome koliko je ljubav prema matematici i informatici zaslužna za uspehe koje su ostvarili, navodeći da je Ministarstvo početkom nove školske godine prosledilo stručno uputstvo školama o radu sa talentovanim učenicima. Ministarka je objasnila da su ovim uputstvom precizirani prepoznavanje, rad i podrška talentovanim učenicima, i istakla da se posebne sposobnosti razvijaju kroz sekcije i nastavne i vannastavne aktivnosti. Ona je napomenula da talentovani učenici dobijaju besplatne udžbenike i Ministarstvo finansijski podržava realizaciju različitih takmičenja i smotri učenika, pri čemu je pozvala lokalne samouprave da u svojim sredinama prepoznaju talentovanu decu i da ih podrže. Učenicima koji su osvojili medalje na informatičkim olimpijadama ovom prilikom su uručene i prigodne nagrade.

Sastanku su prisustvovali i vođe ekipa Vladimir Milovanović i Vladimir Milenković, kao i predsednik Društva matematičara Srbije Miroslav Marić koji je tom prilikom rekao da su informatičari ove godine ostvarili sjajne rezultate i da su na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, na kojoj je učestvovalo njih četvoro, osvojili 15. mesto na svetu u konkurenciji od oko stotinu zemalja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio