Energetski sistem Srbije danas stabilniji nego pre godinu dana

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović poručila je da je energetski sistem Srbije danas stabilniji nego pre godinu dana, a da su značajan doprinos tome dali građani racionalnom potrošnjom energije i učešćem u programima energetske sanacije domaćinstava.

Đedović Handanović je, otvarajući 18. međunarodni sajam energetike i 19. međunarodni sajam zaštite životne sredine, istakla da je danas jedna od najvažnijih tema u svetu kako da imamo dovoljno energenata po pristupačnim cenama i kako da tu energiju dobijamo iz sopstvenih resursa. Između energetike i zaštite životne sredine postoji neraskidiva veza. Upravljanje energetikom je kao upravljanje pulsom jedne privrede, i od našeg rezultata zavisi brzina kojom će ići ekonomija i razvoj, navela je ona. Ministarka je naglasila da je posebno važno to što vidimo da su građani prepoznali i svoj interes da budu deo promena kroz koje prolazi energetski sektor, ne samo u Srbiji, već i u drugim delovima sveta. Prema njenim rečima, uspeli smo popustima i edukacijom da motivišemo građane da racionalnije troše energiju i smanje svoje račune, subvencijama za energetsku efikasnost podržali smo 20.000 građana do sada, a planiramo da u narednih pet godina obuhvatimo još 50.000. Takođe, kako je dodala, povećan je broj građana koji dobijaju olakšice za struju, gas, odnosno grejanje sa oko 70.000 na više od ‪160.000, time što su pojednostavljene procedure i uvezane sve državne institucije.

Prema njenim rečima, završena je revitalizacija HE Đerdap 1 i privode se kraju radovi na izgradnji trećeg bloka u TE Kostolac, što će biti najveći kapacitet izgrađen u Srbiji u poslednjih 30 godina. Ministarka je prenela da su u toku završni radovi na gasnoj interkonekciji Srbija–Bugarska, koja će biti puštena u probni rad u narednim danima, a potpisali smo i ugovor o nabavci gasa iz Azerbejdžana.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio