Žarko Laušević jedan od najvećih

Glumac Žarko Laušević preminuo je juče, 15. novembra, u Beogradu, u 63. godini života. Laušević je rođen 19. januara 1960. godine na Cetinju u Crnoj Gori, a veliku jugoslovensku slavu stekao je uglavnom ulogama u filmovima iz ’80.-ih godina.

Popularnost mu je donela uloga kriminalca u televizijskoj seriji „Sivi dom“ (1986) i filmovi kao što su „Šmeker“ (1986), „Dogodilo se na današnji dan“ (1987), „Braća po materi“ (1988), „Boj na Kosovu“ (1989), „Kaži zašto me ostavi“ (1993) i „Bolje od bekstva“ (1993). Godine 1987., za ulogu u filmu „Oficir s ružom“ Laušević je nagrađen Zlatnom arenom za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Puli, a nosilac je i nagrade „Zoran Radmilović“ za ulogu u „Kanjošu Macedonoviću“ (1989) i Sterijine nagrade za naslovnu ulogu u predstavi „Sveti Sava“ (1990). „Pamtiću ga po mnogim ulogama iz tog doba, stvarno je razvaljivao čega god se dohvatio“, kaže za BBC glumica Mirjana Karanović, koja je sa Lauševićem igrala u predstavi Pozorišne iluzije i dodaje da nikada neće zaboraviti njegov neodoljivi šarm i duhovitost koja je bila melanholična i neagresivna, nežna.

Lauševićevu popularnost iznenada je prekinuo događaj iz 1993. godine kada je u fizičkom sukobu iz pištolja ubio dvojicu muškaraca, a ranio trećeg, zbog čega je osuđen na zatvorsku kaznu od 13 godina. Pošto mu je Savezni sud 1998. godine smanjio kaznu na četiri godine, Laušević je 1999., nakon izlaska iz zatvora, otišao za Ameriku, gde je proveo više od deset godina, a o zatvorskim danima napisao je dve knjige, „Godina prođe, dan nikada“ (2011), i nastavak „Druga knjiga“ (2013). Poslednje Lauševićevo pojavljivanje u javnosti bilo je prošlog meseca, na premijeri filma „Heroji Halijarda“ reditelja Radoša Bajića, u beogradskoj MTS dvorani kada se poklonio gledaocima i članovima glumačke ekipe. Datum i mesto sahrane Žarka Lauševića biće naknadno objavljeni.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio