Akcija poribljavanja i jesenjeg pošumljavanja na području opštine Kula

JVP „Vode Vojvodine“ ovogodišnju akciju poribljavanja i jesenjeg pošumljavanja započelo je na području opštine Kula. Početku ovih akcija prisustvovao je direktor JVP „Vode Vojvodine“, Srđan Kružević zajedno sa predsednikom Opštine Kula, Damjanom Miljanićem.

Na dve lokacije, u Crvenki i Kruščiću, ispušteno je 1800 kg ribe, odnosno oko 15.000 jedinki ljuskavog vretenastog šarana, a sadnjom 2000 sadnica topole i bagrema u Kuli otpočela je jesenja akcija pošumljavanja. „Sama činjenica da baš odavde počinjemo naše dve najveće akcije, poribljavanje i pošumljavanje, dovoljno govori o tome koliko nam je ta saradnja važna. Izuzetno smo zadovoljni i saradnjom sa udruženjima građana jer da nije njih ovo što radimo ne bi moglo biti sačuvano i ne bi imalo smisla“ – istakao je direktor JVP „Vode Vojvodine“, Srđan Kružević i tom prilikom najavio je da će saradnja sa opštinom Kula biti nastavljena kroz razne akcije, uključujući i postavljanje pedesetak mesta za pecaroše na obalama kanala. „Zahvaljujući saradnji Veliki bački kanal postaje centar svih dešavanja u Kuli“ – rekao je Miljanić i napomenuo da su to prepoznali i sami građani pruživši masovnu podršku ovim akcijama. Akciji poribljavanja priključilo se Udruženje ribolovaca „Crvenka 2022“, a pošumljavanje su podržali „Zelena zona opštine Kula“, atletski klub „Hajduk maraton tim“ i  pčelarsko društvo „Sivac“. Ovogodišnjim planom poribljavanja predviđeno je da se na 26 lokacija u Hidrosistem DTD, deo Dunava, Krivaju i zaštićena prirodna dobra Jegričku i Beljansku baru ispusti 17.900 kg jednogodišnje mlađi šarana. Takođe, uz šarana, prvi put u ribolovne vode biće pušteno i 100 kg linjaka. JVP „Vode Vojvodine“ veliki značaj pridaje pošumljavanju, a u prilog tome govori i činjenica da će ovom jesenjom i prolećnom sadnjom na području cele pokrajine treba biti pošumljeno oko 200 hektara sa više od 200.000 sadnica.

U narednom periodu cilj JVP „Vode Vojvodine“ je, da pored redovnog pošumljavanja, sprovede i Plan sanacije u kojem je predviđeno da se u naredne četiri godine zasadi 500.000 sadnica raznog drveća i na taj način revitalizuju sve stradale šume u nevremenu koje je letos zadesilo područje severne pokrajine.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio