Besplatan mentorski program „Kreativna karijera” nacionalne platforme „Srbija stvara”

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da nacionalna platforma „Srbija stvara” pokreće besplatan mentorski program „Kreativna karijera” namenjen maturantima srednjih škola zainteresovanim za profesionalni razvoj u nekoj od oblasti kreativnih industrija – film, muzika, pozorište, gejming, animacija, fotografija, koji će biti održan od 1. februara do 31. marta 2024. godine.

Prijave se mogu poslati do 31. decembra na sajt srbijastvara.rs. Tokom programa, šest vrhunskih profesionalaca iz oblasti kreativnih industrija pružiće podršku i vođenje maturantima, a sve sesije biće održane onlajn. Mentorski program realizuje se u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu, „Fabrikom fotografa”, kompanijama „Bassivity group” i „Sky music”, kao i gejming kompanijom „Shosha games”. Program stiže kao odgovor na sve veću potrebu rastućeg sektora kreativnih industrija za visokoobrazovanim kadrom i profilima koji nedostaju. U pitanju je najmlađi, a najbrže rastući sektor u Srbiji sa doprinosom u BDP-u od oko šest odsto, koji zapošljava čak 45 odsto visokoobrazovanih mladih ljudi između 20 i 45 godina. Broj zaposlenih u sektoru je u poslednjih pet godina porastao za čak 37 odsto, dok je ukupan izvoz kreativnih industrija Srbije povećan za neverovatnih 80 odsto. Platforma „Srbija stvara”, kao deo Kabineta predsednice Vlade Srbije, kontinuirano i sistemski podržava razvoj kreativnog sektora u Srbiji, posebno obraćajući pažnju na formiranje visokoobrazovanog kadra, i to kroz sve nivoe formalnog obrazovanja. U tom kontekstu, platforma je u saradnji sa Ministarstvom prosvete već osnovala specijalizovana odeljenja za učenike sa posebnim sklonostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost u devet gimnazija do sada širom Srbije.

Takođe, osnovan je i poseban studijski program „Vizuelni efekti, animacija i gejm art” na Fakultetu dramskih umetnosti, koji će obrazovati studente za stvaranje u oblasti animacije, vizuelnih efekata, video-igara i interaktivnih medija. Istovremeno, oformljen je i postdiplomski program Master 4.0 koji povezuje svet tehnologije i svet umetnosti, a koji je nastao kroz blisku saradnju državnih univerziteta u Beogradu i Kragujevcu i više od deset privatnih kompanija.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio