Cenar za socijalni rad proslavio 60 godina postojanja

Centar za socijalni rad grada Subotice održao je danas, 08. decembra svečanost u Velikoj većnici Gradske kuće kojoj je obeleženo 60 godina od osnivanja ove ustanove.

Događaju su prisustvovali Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Marina Vidojević, državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji, Mirko Janić, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern, direktorka Centra za socijalni rad grada Subotice, Brigita Janošič Barati i veliki broj zvaničnika.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić naglasio je značaj radnika zaposlenih u socijalnoj zaštiti u ovom gradu i društvu, jer je, kako je rekao, mnogo truda, posvećenosti, razumevanja i humanosti zaposlenih uloženo u prethodnim decenijama u rad subotičkog Centra za socijalni rad.

Budžetom za 2023. godinu predviđena su višestruko veća izdvajanja za socijalnu zaštitu, odnosno za dnevne usluge u zajednici. Naime, u oblast socijalne zaštite i mera socijalne politike opredelili smo 433,4 miliona dinara, što je čak 13,6 odsto više sredstava u odnosu na 2022. godinu. Sa značajnije opredeljenim sredstvima u budžetu grada, nastavićemo podršku našim sugrađanima kroz sva novčana davanja koja se realizuju putem Centra. Jednokratne novčane pomoći za 2023. iznosile su ukupno 11,5 miliona dinara, a u 2024. godini one će biti 13 miliona dinara, za nabavku ogreva plan za 2024. je šest miliona dinara, a za izuzetne i interventne novčane pomoći u 2024. planirano je 2,73 miliona dinara – izjavio je Bakić napominjući da će Grad nastaviti da pruža podršku i kroz pomoć realizaciji programa Crvenog krsta, za Narodnu kuhinju u iznosu od 41,2 miliona dinara, a za Prihvatnu stanicu za beskućnike u iznosu od milion dinara.

Za uslugu ličnih pratilaca i personalnih asistenata 2023. godine izdvojili smo čak 90 miliona dinara, a plan za 2024. je povećanje na 100 miliona dinara. Kroz konkurs za društvene i humanitarne organizacije i uslugu pomoći i nege u kući u iznosu od 15 miliona dinara, ali i kroz svakodnevnu i čvrstu saradnju sa ustanovama u ovoj oblasti, uspeli smo u nameri da Subotica bude primer dobre prakse u oblasti socijalne zaštite, i kroz institucije, ali i vaninstitucionalno – rekao je Bakić uz napomenu da je, u oblasti socijalne zaštite, Grad od ove godine uveo novu uslugu, stanovanje uz podršku, za čiju je namenu obezbeđeno 20,78 miliona dinara. Bakić je svim zaposlenima u Centru čestitao jubilej uz poruku da nastave sa neprekidnim usavršavanjem i edukacijama u cilju što kvalitetnijeg obavljanja poslova javnih ovlašćenja Centra.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Marina Vidojević izjavila je da je Centar za socijalni rad Subotice kroz šest decenija bio stub podrške, oslonca i empatije onima koji se supčavaju sa izazovima i teškoćama.

Njihov doprinos u pružanju podrške porodicama, deci, osobama sa invaliditetom i svima koji su se našli u teškoćama je neizmerno važan za našu državu. Njihova pšredanost poslu je uzor svima nama, gledajući unazad na proteklih 60 godina, s ponosom možemo da kažemo da je Centar za socijalni rad postao simbol solidarnosti i zajedništva – ocenila je Vidojević.

Državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji, Mirko Janić, čestitao je 60 godina postojanja Centra i poželeo im mnogo uspeha u daljem radu.

Želim da i dalje budete sigurno utočište za one kojima ste potrebi i da odgovorno i savesno radite svoj posao. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju biće i dalje vaš siguran partner na tom putu, jer naš zajednički cilj jeste da nam porodice u Srbiji budu srećne i da imaju što bolje uslove za život – poručio je Janić.

Danas je veliki dan za nas, obeležavamo 60 godina postojanja Centra za socijalni rad. Trudimo se da pomognemo što više našim sugrađanima, u Centru radi 51 zaposleni, od toga imamo 41 stručnog radnika, to su psiholozi, socijalni radnici, pedagozi, pravnici i jedan andragog koji u toku godine rade sa više od 13.000 korisnika i pokušavaju da na adekvatan način zadovolje njihove socijalne potrebe – istakla je Brigita Janošič Barati, direktorka Centra za socijalni rad grada Subotice dodajući da u sklopu centra za socijalni rad Subotice radi i Centar za savetovanje i podrušku porodici koji se bavi problemima sugrađana kada imaju krizne situacije, a njihove usluge na srpsakom i mađarskom jeziku su besplatne.

Pored toga, prema rečima Janošič Barati, na Sobmorskom putu postoji i Centar za savetovanje i prevencija problema u ponašanju dece i mladih koji se bavi sa maloletnim licima koja su izvršila neko krivično delo.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio