Komplet lepinja najbolji doručak na svetu

Čuveni sajt posvećen gurmanskim specijalitetina „Taste Atlas“, čije je predstavništvo u Zagrebu, u Hrvatskoj, postavio je poznato srpsko jelo “komplet lepinju” na prvo mesto u kategoriji najboljeg doručka na svetu.

U velikoj konkurenciji, među više od 100 svetskih jela, srpski specijalitet koji potiče iz Užica, zauzeo je čelnu poziciju liste “Taste Atlas”-a. “Komplet lepinja” ili “kompletuša”, opisana je kao tradicionalna lepinja koja je presečena na pola, namazana kajmakom, a potom previlena jajetom, da bi se pre služenja kratko zapekla i prelila “pretopom” od pečenja, odnosno mešavinom vruće masti koja iscuri pri pečenju mesa. Jelo je veoma hranljivo i kalorično, najčešće se jede za doručak, uz kisolo mleko ili jogurt, a vlasnik recepta preporučuje da se jede rukama, bez pribora.

 

Za lepinju je potrebno:

– 1 kocka svežeg kvasca

– 2,5 dl mlake vode

– 500 g brašna

– 3 kašike ulja

– 1 kašičica soli

– pola kašičice šećera

 

Za namaz izmešati:

 

– 1 kašiku starog kajmaka

– 4 jajeta

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio