Laptop računari za 112 učenika osnovnih škola

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić dodelili su juče, 13. decembra laptop računare i priznanja za 112 učenika osnovnih škola za izvanredne rezultate postignute na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Begović, Jovanović i Pašić su tokom svečanosti u Palati Srbija pustili u rad i novu platformu „Takmičari generacije“, koja ističe uspehe učenika osnovnih škola sa ciljem da neguje talente i promoviše pozitivne primere, kao i da pruži podršku da dalje razvijaju svoje talente i nižu uspehe.

Platforma „Takmičari generacije“ u ovom trenutku obuhvata uspehe učenika osnovnih škola u nastavnim predmetima, a za narednu godinu planiramo njeno proširenje i na uspehe učenika u sportu i umetnosti, jer želimo da negujemo talente dece u svim oblastima u kojima se prepoznaje izvrsnost – objasnila je Begović.

Prema njenim rečima, platforma će se razvijati i unapređivati, kao i sistem nagrađivanja. Jovanović je podsetio na to da su u prethodnih šest godina, kao jedan od strateških ciljeva Vlade, u osnovno obrazovanje uvedeni novi predmeti – digitalni svet, informatika i računarstvo, kao i osnovi veštačke inteligencije, a takođe je napomenuo da su oformljene digitalne i računarske učionice, uveden elektronski dnevnik, obezbeđeni digitalni nastavni sadržaji, a povezano je na brz internet svih 3.800 lokacija osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Ministar je dodao da je za 1.843 matična i veća objekta osnovnih i srednjih škola izgrađena lokalna računarska mreža i da su to sve značajne stvari zbog kojih danas svi đaci u Srbiji imaju iste prilike da uče, istražuju, koriste društvene mreže i sadržaje kao i njihovi vršnjaci širom sveta. U prošloj školskoj 2022/2023. godini, na svim nivoima takmičenja i smotri za učenike osnovnih škola (od školskog do republičkog), učestvovalo je, kao i prethodnih godina, više od 60 odsto učenika osnovnoškolskog uzrasta.

Na platformi „Takmičari generacije“ istaknuti su uspesi učenika na takmičenjima republičkih i međunarodnih nivoa, što će predstavljati bazu podataka za dalju promociju kako učenika, njihovih rezultata i samih takmičenja, ali i obrazovnih politika koje su usmerene na to da učenici dostižu svoje maksimalne kapacitete i budu uspešni članovi našeg društva.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio