Međunarodni dan borbe protiv femicida

Potpredsednica Vlade Republike Srbije, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković istakla je da rodno zasnovano nasilje prema ženama i njegova najekstremnija posledica – femicid zahtevaju koordinirani rad svih aktera u društvu kako bi se stvorilo bezbedno okruženje za sve građane i građanke Srbije.

Gojković je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv femicida, istakla da ozbiljnost ovog problema, koji pogađa sve zemlje, potvrđuje statistika da je u partnerskom i porodičnom nasilju u poslednjih deset godina ubijeno više od 300 žena u Srbiji, dodavši da tome mora da se stane na put i da je zato neophodan zajednički, multisektorski rad državnih institucija, međunarodnih partnera, nevladinog sektora i medija. Ona je istakla da je država u prethodnom periodu uradila mnogo po pitanju zakonodavnog i strateškog okvira i jačanja međuresorne koordinacije, što je preduslov za efikasno postupanje i saradnju svih nadležnih resora i pružanje najadekvatnije podrške žrtvama nasilja. Potpredsednica Vlade je upozorila na to da je neophodan dalji rad na prevenciji, dodavši da je uloga obrazovnog sistema u zajedničkoj borbi protiv rodno zasnovanog nasilja od neprocenjivog značaja i da je potrebno da se više radi na edukaciji mladih, ali i šire zajednice.

Gojković je objasnila da nasilje ne mora biti samo fizičko i da je ono češće psihološko, a može da bude i ekonomsko i da se ispoljava u različitim formama. Prema njenim rečima, ne može se govoriti o ostvarenoj rodnoj ravnopravnosti i dobrobiti žena i devojčica sve dok određeni broj građanki naše zemlje trpi nasilje i u riziku je od femicida.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio