Ministarka dodelila 270 ugovora građanima za unapređenje energetske efikasnosti

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović posetila je juče Topolu i Kragujevac i dodelila 270 ugovora građanima koji su dobili subvencije za unapređenje energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima. 

Đedović Handanović se u Topoli, gde je uručila prvih 68 ugovora, zahvalila građanima na tome što prepoznaju važnost ulaganja u energetsku efikasnost, što nedvosmisleno pokazuje i sve veće interesovanje i činjenica da je Ministarstvo rudarstva i energetike, pored prvobitno opredeljenih sredstava, ove godine povećalo iznos za subvencije u nekoliko gradova, između ostalog i u Topoli, sa 20 na 30 miliona dinara.

Očekujemo da će oko 140 domaćinstava u Topoli dobiti subvencije. Država i opština su tu da pomognu subvencijama da smanjite potrošnju energije, a time i račune u svojim domaćinstvima – rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je u Kragujevcu, gde je aktuelni javni poziv i dalje u toku, uručila 200 ugovora o subvencijama, napomenuvši da ima sredstava za još toliko domaćinstava. Ministarka je poručila da smo svi pojedinačno deo energetske tranzicije i da će resorno ministarstvo nastaviti da podržava građane i  obezbeđuje još više sredstava za subvencije i energetsku efikasnost, jer je ona jedan od strateških prioriteta u energetici u narednim decenijama. Prema njenim rečima, građanima je, pored subvencija za povećanje energetske efikasnosti, omogućeno i na druge načine da smanje svoje račune, kroz popuste na racionalnu potrošnju energije, pri čemu je samo u oktobru više od polovine svih domaćinstava u Srbiji ostvarilo popust na račun između 20 i 40 odsto.

Uspeli smo i da obezbedimo dodatna sredstva i uvežemo državne institucije kako bi veći broj najugroženijih domaćinstava dobilo olakšice za struju, gas, odnosno grejanje. Pravo na popust od 1.000 dinara na računima za struju do marta ostvarilo je do sada 96.000 penzionera, kojima su penzije niže od 22.000 dinara i nastavićemo da pomažemo našim najstarijim građanima – navela je Đedović Handanović.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio