Postporođajna depresija je sve češći problem

„Žene pod lupom – mentalna podrška trudnicama i porodiljama“ je zajednički projekat Udruženja „Anahitas“ i Udruženja „Edukativna kuća“ kojim se u narednih šest meseci priprema niz aktivnosti koje se tiču psihičkog i fizičkog zdravlja žena. Naime, u poslednje tri godine uočeno je postojanje fenomena kojem se ne posvećuje dovoljna pažnja, u pitanju je postporođajna depresija.

Došli smo do zaključka da veći broj majki prolazi kroz određene manje ili veće poteškoće nakon rođenja deteta. Da bismo doprineli rešenju problema planiramo promocije i informativno edukativne radionice u zajedničkoj saradnju udruženja „Anahitas“ i „Edukativna kuća – izjavio je Robert Kunji, menadžer Udruženja „Anahitas“ dodajući da je ceo projekat finansiran od strane EU.

Projekat „Žene pod lupom – mentalna podrška trudnicama i porodiljama“ ima za cilj unapređenje javnog zdravlja i podizanje svesti o značaju informisanosti i preventive žena na teritoriji Subotica. Tim povodom će se u prostorijama udruženja „Anahitas“, na adresi Cara Lazara 23, u narednih šest meseci  organizovati četiri edukativna predavanja i radionice za porodilje, a biće omogućene i besplatne konsultacije sa psihologom, patronažnom sestrom i stručnjakom mentalne higijene na srpskom i mađarskom jeziku. Sugrađanke će na raspolaganju imati i vežbe za porodinje „beba-mama“, a u maju 2024. godine planira se panel za trudnice u okviru kojeg će se održati i izložba.

Teme je potrebno staviti pod fokus kako bismo mogli videti šta je u sistemskom smislu potrebno učiniti, zbog toga se ove radionice i organizuju – poručila je Dejana Baltes, predsednica Udruženja „Edukativna kuća” napominjući da problem postporođajne depresije nije samo medicinski već i društveni pa je o njemu potrebno i mnogo više govoriti.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio