Pripremite sebe za novogodišnje praznike

Mnogi se raduju predstojećim praznicima i nestrpljivo ih očekuju. Božićni i novogodišnji praznici i slave podrazumevaju radost zbog okupljanje porodice i dragih prijatelja, darivanje najbližih i tradicionalno bogatu trpezu.

Proslave praznika ne bi trebale da podrazumevaju preobilne obroke, obroke u kasnim večernjim satima, preterivanje u jelu i piću, preskakanje obroka i gladovanje, odnosno „čuvanje“ za prazničnu trpezu i svakako predugo i preterano sedenje.

Preobilni obroci opterećuju želudac i celi organizam, čine da se osećate pospano i umorno, a masna hrana može da izazove probleme probavnog sistema i žučne kese, a slana hrana skok krvnog pritiska, dok sokovi, kafa, slana hrana kao što su suhomesnati proizvodi i alkohol izazivaju dehidraciju organizma, tj gubitak vode. Ishrana u vreme praznika bi trebala da bude izbalansirana kao i svaki drugi dan tokom godine. To podrazumeva da jedete umereno, dovoljno, polako i da svesno birate šta ćete pojesti. Poseban oprez se savetuje starijim osobama i hroničnim bolesnicima koji treba da redovno koriste svoje lekove i u vreme praznika i pridržavaju se saveta svog lekara u vezi ishrane. Neka vaša praznična trpeza bude bogata, raznovrsna i sa obiljem zdravih namirnica. Meso je glavni sastojak praznične trpeze pa se potrudite da pripremite posna mesa kao što su ćuretina ili riba uz dodatak proteina biljnog porekla poput pasulj, leblebija, sočivo… Peciva i hleb pripremite u kombinaciji sa integralnim brašnom od celog zrna žitarica. Neka vaša trpeza sadrži obilje povrća u različitim kombinacijama, sveže, iz turšije ili kao varivo i čorba. Slatkiši su nezaobilazan deo praznične trpeze.

Predlažemo se da ove godine pripremite neke voćne kombinacije. Ne zaboravite na sveže voće, posebno južno koje obiluje vitaminom C jer jača vaš imunitet u borbi protiv prehlade i gripa. Savetujemo vam umeren unos masnih mesa, pečenja i salata sa masnim prelivima kao što su majonez ili pavlaka. Decu učite da umereno unose slatkiše poput čokolade, bombona i drugih konditorskih proizvoda. Ne preskačite obroke i jedite raznovrsno. Unosite dovoljno tečnosti, prvenstveno vode. Topli čajevi i ceđeni sokovi od svežeg voća su odlični, kao i kompoti od sušenog voća. Umereno konzumirajte alkohol, a to podrazumeva jednu do dve čaše vina. Fudite fizički aktivni i tokom prazničnih dana. Osmislite sa porodicom ili prijateljima zajedničke igre u kući ili napolju. Zajednička šetnja, klizanje ili plivanje pozitivno deluje na vaše mentalno zdravlje. Sa porodicom podelite poslove u kući oko održavanja higijene i pripreme obroka, a ako imate dvorište zajedno ga uredite. Nađite vremena i za sebe – slušanje muzike i čitanje opušta i podiže vaše raspoloženje. Iskoristite dane praznika da dovoljno spavate jer kvalitetan odmor i san regenerišu vaše ćelije. Dnevno nekoliko minuta dremke može smanjiti stres, pomoći srčanoj funkciji i poboljšati koncentraciju i pamćenje. Ostanite zdravi i u 2024. godini, želimo vam dobro zdravlje i vedro raspoloženje! – poručuje prim. mr sc med. dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine i načelnica Centra za promociju zdravlja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio