Puštena u rad gasna interkonekcija Srbija-Bugarska

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i šef delegaciji EU u Srbiji Emanuel Žiofre pustili su juče, 10. decembra u rad gasnu interkonekciju Srbija-Bugarska.

Oni su na svečanoj ceremoniji u gasnoj stanici Trupale kod Niša, zajedno pritisli taster i pokrenuli gasovod. Vučić je rekao da današnje puštanje u rad gasnog interkonektora predstavlja novi početak u eri energetske bezbednosti Srbije i posebno zahvalio predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu na posvećenosti i strateškom partnerstvu koje će Srbija uvek znati da ceni. Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović ocenila je da je reč o veoma važnom i velikom međunarodnom projektu za pozicioniranje Srbije na gasnoj mapi Evrope.

Uspeli smo za samo godinu dana da završimo radove i da se dogovorimo pre svega sa našim prijateljima iz Azerbejdžana o isporukama gasa, ali i da se koordiniramo sa prijateljima iz Bugarske da se povežemo i spojimo na granici između Srbije i Bugarske i da možemo ovaj projekat simultano da završimo i sa jedne i sa druge strane granice – naglasila je Đedović iskazavši zahvalnost Azerbejdžanu na tome što su uspeli za kratko vreme da dogovore sve detalje isporuka gasa i što će naša zemlja u budućnosti imati mogućnost da dođe i do dodatnih količina ovog energenta.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio