Srbija uz Mađarsku bliža Evropskoj Uniji

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević razgovarala je juče, 05. decembra sa ministrom za evropske poslove Mađarske Janošom Bokom o nastavku saradnje dve prijateljske države u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, posebno u kontekstu predsedavanja Mađarske Uniji u drugoj polovini 2024. godine.

Miščević je iskazala zahvalnost Boki na tome što Mađarska daje kontinuiranu i dugogodišnju podršku Srbiji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ukazavši i na to da se dobri odnosi vide i u veoma razvijenoj ekonomskoj i političkoj bilateralnoj saradnji. Ministarka je govorila o aktuelnim, preduzetim i sprovedenim reformama u oblasti vladavine prava, kao i u oblasti medijskih sloboda nakon usvojenih zakona o javnom informisanju i medijima, i o elektronskim medijima, pre svega o donošenju podzakonskih akata i njihovom sprovođenju. Miščević je, govoreći o ovogodišnjem Izveštaju Evropske komisije za Srbiju, rekla da će naša zemlja realizovati preporuke iz izveštaja i dodala da će se u narednom periodu raditi na proceni prelaznih merila u poglavljima 23 i 24. Boka je rekao da se Evropa danas suočava sa brojnim ozbiljnim problemima, ratom u Ukrajini, krizom snabdevanja energentima, ekonomskim krizama, što se mora odraziti i na politiku proširenja EU.

Baš zbog svega toga, naša saradnja i povezanost je još mnogo važnija. Mađarska je zagovornik proširenja Evropske unije i saveznik državama Zapadanog Balkana, ali Srbija je i naš prijatelj. Jasno je da imate mnogo posla na tom putu, ali podrška Mađarske je neupitna – zaključio je Boka.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio