Vlada Republike Srbije usvojila Odluku o izmenama i dopunama Odluke o najvišim cenama lekova

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Odluku o izmenama i dopunama Odluke o najvišim cenama lekova za upotrebu u humanoj medicini čiji je režim izdavanja na recept, i tako stvorila uslove da se na tržištu Srbije nađe 71 novi lek. Donošenjem ove odluke povećava se i konkurencija lekova, ukupna ponuda i snabdevenost tržišta, a ti lekovi prethodno su dobili dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Na sednici je usvojen Zaključak kojim se Projekat „Izgradnja naftovoda Mađarska–Republika Srbija“ utvrđuje kao projekat od značaja za Republiku Srbiju. Projekat je planiran listom prioritetnih investicija kao jedan od strateških u oblasti snabdevanja naftom. Srbija se snabdeva uvoznom sirovom naftom samo iz jednog pravca, preko Republike Hrvatske, naftovodom „Janaf“, a izgradnjom novor naftovoda ka Mađarskoj biće obezbeđeno sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, time i domaćeg tržišta. Projektom naftovoda bi se omogućilo stabilno snabdevanje tržišta Republike Srbije sirovom naftom, a nakon prerade i derivatima nafte, što je preduslov za ekonomski razvoj. Projekat naftovoda obezbediće potencijalno smanjenje ukupnih troškova sirove nafte za krajnjeg korisnika, imajući u vidu direktnu povezanost cevovodima do izvorišta, istovremeno bi bili smanjeni troškovi transporta i cena derivata nafte kao finalnog proizvoda.

Takođe, projekat bi omogućio diversifikaciju pravaca snabdevanja sirovom naftom tako da bi Republika Srbija, pored trenutnog snabdevanja naftom iz hrvatskog naftovoda „Janaf“, imala mogućnost i snabdevanja naftovodom „Družba“. Članovi Vlade usvojili su Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o uspostavljanju saradnje između Grada Kragujevca i Grada Milvokija, Viskonsin – Sjedinjene Američke Države. Odlukom je precizirano da se saradnja uspostavlja kroz razvoj i unapređenje prijateljskih i institucionalnih odnosa, na temeljima ravnopravnosti, uzajamnog dogovora i razumevanja. Takođe, saradnja se uspostavlja u oblastima poslovanja, kulture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, turizma, kao i u svim drugim oblastima gde za to postoji mogućnost i obostrani interes, a sve u cilju poboljšanja privrednor, društvenog i kulturnog života građana. Na sednici je data saglasnost da se uspostavi saradnja između Grada Novog Sada i Grada Klivlenda, Ohajo – SAD, koja se bazira na uspostavljanju osnova razumevanja i unapređenja poslovnih odnosa, radi promovisanja ljudskih prava, socijalne pravde i bezbednosti stanovništva dva rrada, kao i u oblastima privrede, turizma, obrazovanja, zdravstva, bankarstva, osiguranja, javnog prevoza, informacionih tehnologija i drugo.

Na sednici je usvojen Zaključak o organizaciji dodele nagrada učenicima osnovnih škola koji su ostvarili izvanredne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima pod nazivom „Takmičari generacije”.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio