Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima moguća od nove godine

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, tačnije u restoranima, kafanama, kafićima, svim objektima zatvorenog tipa, na autobuskim stajalištima i na stadionima mogla bi od nove, 2024. godine da zaživi i u praksi.

Ugostitelji kažu da bi to za mnoge od njih značilo zatvaranje, a stručnjaci da bi efekti bili isključivo pozitivni i da bi to pušače podstaklo da ostave cigarete. Prema anketama građana, pojedini smatraju da je u pitanju diskriminacija pušača, a mnogi da bi svima bilo prijatnije kada bi u kafićima vazduh bio čist. Ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da će zabrana važiti i za elektronske cigarete, a ministarstvu još ostaje da definiše pravilnik za “otvoren prostor”.

Ako je lokal sa svih strana zatvoren plastikom, to nije otvoren prostor. Moraju postojati ili otvoreni prozori ili formulisanje šta je to otvoren prostor, ali to može i nekim pravilnikom – izjavila je Grujičić za „Blic“.

Kako ankete pokazuju, veliki broj građana podržava najavljenju zabranu i kažu da nije prijatno kada u ugostiteljskom objektu ne može da se diše i kada se odeća i kosa osećaju na duvanski dim, a među pristalicama zabrane ima i pušača, koji kažu da ne puše ni u svojim domovima i da bi u svim lokalima bilo mnogo prijatnije kada ne bi bilo duvanskog dima.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio