Završeni svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija–Bugarska

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je juče, obilazeći gasnu interkonekciju Srbija–Bugarska, da su završeni svi radovi na ovom strateški značajnom projektu za našu zemlju, čime će se omogućiti sigurnije i stabilnije snabdevanje gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana.

Đedović Handanović je istakla da je gasovod Srbija–Bugarska prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vreme, za 12 meseci, i dodala da se očekuje njegovo puštanje u probni rad do kraja nedelje. Prema njenim rečima, za 12 meseci predanim radom izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda, kao i merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama. Ministarka je podsetila na to da je potpisan ugovor o interkonekciji sa „Bulgartransgasom“, kao i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja sledeće godine. Đedović je napomenula da je predsednik Srbije najavio da ćemo puštanje novog gasovoda u rad ozvaničiti bilateralnim posetama predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Bugarske Rumena Radeva, što je važno zbog jačanja odnosa sa ovim zemljama, a pre svega sa Azerbejdžanom, iz koga ćemo se snabdevati do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok se od 2027. godine te količine mogu povećati i tri puta. Ministarka je objasnila da je u procesu zelene tranzicije bitno da imamo sigurno snabdevanje gasom, da možemo da pređemo sa korišćenja uglja i mazuta na gas, koji je čistiji izvor energije.

Ona je ocenila da ovaj projekat jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, jer gasovod Srbija–Bugarska, kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih, omogućuje i tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja Centralne Evrope.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio