Festival mentalnog zdravlja od 10. do 20. oktobra u Subotici

Povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja, u Subotici se organizuje prvi po redu Festival mentalnog zdravlja koji će trajati 10 dana i u okviru kojeg se planira niz događaja, predavanja, tribina, radionica i drugih akcija, a sve u cilju podizanja svesti i destigmatizacije kada je u pitanju mentalno zdravlje.

Učesće na festivalu uzele su ustanove socijalne zaštite, zdravstvene ustanove, obrazovne i kulturne ustanove, veliki broj organizacija i udruženja pa će stoga veliki broj stručnjaka, socijalnih radnika, psihologa, pedagoga i psihoterapeuta učestvovati na svim aktivnostima a ciljne grupe su svi slojevi društva od dece, omladine i učenika preko zaposlenih i starijih sugrađana.

– Kada pričamo o zdravlju, najviše pričamo o fizičkom zdravlju, a ove aktivnosti u narednim danima stavljaju akcenat na mentalno zdravlje, sa jasnom porukom da nema zdravlja bez mentalnog zdravlja. – istakao je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite.

Doktor Nada Kosić Bibić, Načelnica Centra za promociju zdravlja ukazala je na brojne izazove sa kojim se ljudi širom sveta suočavaju, počev od produžene pandemije, ratnih sukoba, međunarodnih tenzija i ekonomske krize, a koji deluju na mentalno zdravlje čoveka.

– Istraživanje iz 2019. godine pokazalo je da 4,3% stanovništva pokazuju značajne simptome depresije, svaki deveti stanovnik ocenio je da je socijalna podrška u našem društvu vrlo loša a i svaki sedmi stariji sugrađanin složio se sa tim, dok 4 % stanovnika nije ostvarilo zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja zbog finansijskih razloga. – rekla je dr Kosić Bibić i dodala kako su stope suicida najviše u Vojvodini i Severnobačkom okrugu i one su ponovo u porastu.

– Tokom 70.-ih i 80.-ih godina prošlog veka te stope iznosile su 40 na 100.000 stanovnika, što pripada kategoriji vrlo visokih stopa. Nakon toga, imali smo lagani ali kontinuiran pad, pa su pre pandemije te stope bile na 20, ali u 2021. godini te stope su opet u porastu i iznose 29,1 – istakla je Načelnica centra za promociju zdravlja uz naglašavanje da je ta brojka duplo veća od republičkog proseka koji je bio 12,9 na 100,000 stanivnika.

Prema njenim rečima, neophodno je pojačati brigu o mentalnom zdravlju izgradnjom sistema savetovališta koji bi pružao dostupne i kvalitetne usluge u oblasti mentalnog zdravlja.

– Samo zajedno možemo da gradimo svet u kome će se mentalno zdravlje ceniti, štititi i unapređivati. – zaključila je dr Kosić Bibić.

Učešće na festivalu uzeli su Zavod za javno zdravlje Subotica, Udruženje građana „Psihoartis“ iz Novog Sada, Centar za lični razvoj „Spektrum“ i preko 20 drugih organizacija i ustanova, a tema ovogodišnjeg festivala za koji kažu da će biti tradicionalan, poput festivala u Novom Sadu koji se održava već sedmi put, je „Kultura i mentalno zdravlje“.

Ovom temom želi se poručiti da kultura u svakoj zajednici predstavlja prebogat resurs koji može da doprinese očuvanju i unapređenju mentalnog zdravlja građana koji žive u kulturološkoj zajednici. Za sve kojima je pomoć neophodna, tu je i nacionalna telefonska linija 0800/309-309 koja služi za pružanje psiho-socijalne podrške, a koja je besplatna i dostupna 0-24.

Doktor Tamaš Takač, lekar specijalista Opšte bolnice Subotica u svom izlaganju istakao je da je akcenat festivala na destigmatizaciji jer su pacijenti često izolovani, imaju stid ili ne znaju da verbalizuju i da prepoznaju svoja osećanja, pa su stoga prevencija koja se može širiti kroz informisanje, letke, predavanje ili školstvo, kao i rana dijagnostika, lečenje i reintegracija od krucijalnog značaja za mentalno zdravlje.

– Ovaj grad zaslužuje kvalitetno stanje mentalnog zdravlja, ljude koji su povezani i ljude koji mogu dalje da kreiraju dobru priču – izjavio je Mladen Ilić, koordinator i psihoterapeut udruženja „Psihoartis“ iz Novog Sada uz dodatak da je organizovanje ovakvih događaja bitno radi podizanje svesti i procesa umrežavanja koji počiva na temeljima solidarnosti, humanosti, podrške, mirnog rešavanja konflikata i zajedništvu koje počinje od razmene ideja.

Ideja je da Festival mentalnog zdravlja u Subotici, poput onog u Novom Sadu, dobije tradicionalni karakter, a iz festivala kasnije sledi niz procesa koje treba pokrenuti kako bi se unapredilo mentalno zdravlje vrlo različitih populacionih grupa.

Festival Mentalno zdravlje u Subotici startuje u utorak od 10 časova u atrijumu Bizniss centra Galleria gde će se održati mini festival Dečije radosti pod nazivom „Učimo da se družimo“. Organizatori su Zavod za javno zdravlje Subotice, Dom zdravlja Subotica, predškolska ustanova „Naša radost“ i ostali partneri.

Od 18:00 časova održava se online ZOOM tribina pod nazivom „Kultura ishrane i mentalno zdravlje“ u organizaciji Instituta za javno zdravlje Vojvodine i psihološkog centra ProAktiva. Takođe od 18:00 časova na adresi Korzo 1, u pasažu, na drugom spratu u prostorijama InfostudHub, održaće se panel diskusija „a li je mentalno zdravlje zaposlenih i odgovornost poslodavca“, a organizatori diskusije su Infostud grupa i Ametek d.o.o. Subotica.

Prvi dan festivala završava se pozorišnom predstavom „Čitaš li lektire“ koja je zakazana za 20:00 časova u Domu učenika srednjih škola u Harambašićevoj 22, koji je ujedno i  organizator predstave.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio