Saopštenje JKP „Stadion“ povodom iritacije hlorom mladih vaterpolista

U petak 18. novembra, na zatvorenom bazenu “Prozivka” kojim upravlja JKP „Stadion“ Subotica, nekoliko članova vaterpolo kluba Spartak doživeli su iritaciju hlorom zbog čega su morali biti primljeni na pregled i lečenje u Opštu bolnicu Subotica.

Tim povodom, rukovodstvo JKP „Stadion“ Subotica pokrenulo je postupak istrage i izdalo saopštenje za medije u kojem se navodi da je proteklog vikenda, SRC „Prozivka“ bio domaćin dva značajna sportska događaja u organizaciji Saveza za školski sport i nastavnike fizičke kulture Grada Subotice u suorganizaciji sa PK Spartak-Prozivka Subotica. Za vreme ova dva takmičenja objekat SRC „Prozivka“ bio je zatvoren. Korisnici bazena nisu mogli na legalan način da uđu u objekat jer su oba zvanična ulaza bila zaključana između dva događaja, a na vratima je bilo istaknuto Obaveštenje sa informacijom da je objekat zatvoren.

Zbog velikog broja učesnika događaja u petak 18. novembra, zaposleni su tretirali vodu u malom bazenu, radi sprečavanja razvoja mikroorganizama. U saopštenju se dalje navodi da su članovi vaterpolo kluba Spartak ipak ušli u objekat SRC „Prozivka“, kroz ulaz iz poslovnog prostora koji nije u nadležnosti JKP „Stadion“ Subotica, pri tome ignorišući Obaveštenje da je objekat zatvoren, a isto tako su ignorisali i tehničara, zaposleno lice JKP „Stadion“ Subotica, koji im je skrenuo pažnju na to da je u toku dodatno hlorisanje malog bazena i da je objekat zatvoren.

Po rečima nadležnih iz JKP „Stadion“ Subotica, svakodnevno održavanje kvaliteta vode radi se na osnovu Uputstva za održavanje kvaliteta bazenske vode br. 676 od 10. aprila 2013. godine. Shodno tome, zaposleni na objektu SRC „Prozivka“ radi preventive, svakog dana, najmanje četiri puta kontrolišu koncentraciju hlora u vodi u oba bazena, kao i pH vrednosti vode i temperaturu vode, vlažnost vazduha i potrošnju bazenske hemije na dnevnom nivou. Takođe, u skladu sa Ugovorom o vršenju usluga, Zavod za javno zdravlje Subotica svake druge nedelje obavlja analizu bazenske vode, pa na osnovu zvaničnih podastaka o kvalitetu vode u oba bazena, iz JKP “Stadion” Subotica kažu da je voda ispravna i bezbedna.

Narednog dana, u subotu 19. novembra, na zahtev nadležnih iz JKP “Stradion”, Zavod za javno zdravlje je obavio i vanredno uzorkovanje i analizu vode u velikom bazenu, a inspektor Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo je izašao na teren. Tom prilikom, je potvrđeno da je voda u oba bazena bezbedna što se tiče koncentracije hlora. JKP “Stadion” Subotica navodi da će o daljim rezultatima i zaključcima istrage javnost biti obaveštena, a mladim sportistima svi iz ovog preduzeća žele brz oporavak i da se što pre vrate kući svojim porodicama.

U razgovoru za „Lovalova“ radio i internet portal, trener plivačkog kluba „Spartak – Prozivka“ Danilo Čabrilo izjavio je da je njihov klub od strane JKP Stadion Subotica bio obavešten o tretmanu bazena hlorom i da njihovi članovi, u petak 18. novembra kada se dogodio incident sa vaterpolistima Spartaka, nisu boravili na bazenu. Sledećeg dana, u subotu 19. novembra voda je, prema rečima trenera bila  – u redu i sve aktivnosti i takmičenja kluba u zatvorenom bazenu na Prozivci odrađene su bez ikakvih problema.

Predsednik vaterpolo kluba Spartak, Laslo Joža izjavio je za naš portal da će klub u toku dana održati sednicu Upravnog odbora nakon čega će i zvanično istupiti sa svojim saopštenjem.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio