Pulmološka ambulanta u Harambašićevoj spremna da primi pacijente od ponedeljka 15. maja

– Pulmološka ambulanta od 15. maja počinje u potpunosti da se nalazi u Harambašićevoj 2, i biće dva lekara koja će raditi u ambulanti. Što se tiče COVID ambulante ona nastavlja normalno da radi, prijem pacijenata je od 7 do 14 časova i u respiratornoj ambulanti takođe imamo dva tima. Postoje dva odvojena ulaza za one koji dolaze u respiratornu ambulantu i one koji dolaze u pulmološku ambulantu tako da će pacijenti biti fizički odvojeni. – kaže dr Nenad Marčeta, iz pulmološke ambulante i dodaje da je broj pacijenata obolenih od COVID 19 virusa u stagnaciji još od druge polovine februara.

Osnovni simptomi su, prema njegovim rečima, i dalje isti, povišena temperatura, bol u grlu, glavobolja, kašalj, bolovi u kostima i mišićima, a simptomi koji se kasnije javljaju su gubitak čula ukusa i mirisa, mučnina i povraćanje. Stariji i hronični pacijenti i dalje su najrizičnija grupa obolelih kod kojih se javljaju upale, a rizični pacijenti se upućuju na dalju dijagnostiku.

U aprilu je ukupno bilo pregledano 1982 pacijenta, broj testiranih je bio 1040, od toga AG testiranih 920, PSR 120, ukupan broj pozitivnih je bio 132 pacijenta, od toga 130 AG pozitivnih i 2 PSR pozitivna pacijenta.

Ti brojevi se manje više nastavljaju u maju i slični su onima iz aprila. – poručuje dr Marčeta.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio