Vaše telo je vaš dom i morate se dobro osećati u njemu!

Vežbanje i fizička aktivnost sa sobom nose bezbroj benefita, a osim boljeg telesnog stanja, sa dobrim tonusom tela i jačim mišićima dolazi i bolje mentalno zdravlje, lepši i zadovoljniji utisak o sebi, veća sigurnost i samopouzdanje. Međutim, koliko god da smo toga svesni, poneked je teško da se nateramo da krenemo na trening, nesigurnost zna da vreba iza svakog ćoška našeg uma, a nova i drugačija sredina znaju biti dovoljan razlog koji će nas pokolebati i ubediti da ostanemo kod kuće. Potrebno nam je neko sigurno, prijateljsko mesto, ispunjeno dobrom atmosferom, gde nema presije i prekih pogleda, gde možemo steći prijatelja, ili sa njim pod ruku zajedno, po prvi put u životu krenuti hrabro da vežbamo i radimo na sebi.

„NceNtar“ iz Subotice je sportsko udruženje koje se bavi raznim vrstama grupnog vežbanja, u našem gradu prisutni su skoro 30 godina, a jedan od osnivača i jedan od instruktora, Emina Savin preko 20 godina posvetila je vežbanju i radu sa ljudima, prijateljima. O svom uspehu i sportskoj afirmaciji ne voli mnogo da govori, ali činjenica da je instruktor za body toning, član Upravnog odbora Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije i jedna od veteranki košarke legendarnih, subotičkih „kornjača“ govore sasvim dovolljno.

Sport je savršeni vid za beg od stresa, a grupni treninzi su odlični jer ljudi više vole da dolaze u društvu, pogotovo žene, zajedno jedna drugu ohrabruju. Aerobik kao grupni trening, razlikuje se od svih ostalih treninga jer se vežba uz muziku, dobar ritam koji je veoma važan i druženje. Stvara se dobra atmosfera, a vežbači su još više motivisani jer gledaju jedni u druge i sat vremena jako brzo prođe. Mi smo tu da prezentujemo vežbu i prenesemo znanje, a svi zajedno sjajno se družimo mada, iako smo u grupi, svako ustvari posvećuje sebi i svom telu, svom umu jedno kvalitetno vreme, vežbanjem ulaže u sebe. – priča nam Emina Savin, jedan od instruktora „NceNtra“ iz Subotice i dodaje da svaki čovek najbolje poznaje svoje telo. Prema njenim rečima, trening treba smestiti u neki deo dana koji imamo za sebe i od toga ne treba da odstupamo. Najviše vežbača u „NceNtar“ dolazi popodne, nakon posla i ručka, kada se svako od nas odmori, oni koji brinu o svom zdravlju i svom telu, kreću sa vežbanjem.

U našim grupama postoje žene koje sa nama vežbaju i preko 15 godina, svi se dobro poznaju i svaki put odlično zabave.

Treninzi možda mogu biti slični ali je vežbač taj koji se veže za svog instruktora, prostor, muziku ili energiju. Nekome prija dinamičan, glasniji trener, a nekome prija tiši, postoje oni koji vole intenzivnije vežbe ali i oni kojima najviše prija aerobik bez poskoka ili pilates. Mene muzika nosi, ja muziku volim, suprug me je učio da pratim ritam i dok vežbam tačno znam koliko sam ponavljanja uradila jer sam naučila da radim uz muziku. Ali u svakom slučaju, koji god da je motiv za vežbanje, svaki trening će biti bolji od onoga kojeg niste uradili. – objašnjava naša sagovornica.

Grupa instruktora sa kojima radi, zajedno je uz nju već desetak godina, sa svi zajedno u „NceNtru“ ističu se svojim grupnim treninzima koji su različiti, za svaku osobu i svaki temperament može se pronaći odgovarajuća vrsta treninga. Ujedno je to i jedinstvena prilika da se svaki od ponuđenih treninga proba, sve dok se ne nađe onaj pravi koji će telu prijati. Međutim, u zabludi smo ako mislimo da samo fit osobe mogu da treniraju, Emina nam poručuje da je trening potreban svakome.

Na trening se dolazi da bi se osećali i da bi izgledali bolje. Ali to nije i jedini dar treniranja. Sport spaja ljude za ceo život! Vežbači koji kod nas dolaze vole i privatno da se druže, osećaju se dobro jer gajimo porodični ambijent, imamo princip rada kojeg se držimo, poštujemo vežbače, sala za vežbanje je uredna i čista i u grupi zaista vlada ljubav. Naše telo je naš dom i morate se dobro osećati u njemu, bez obzira da li želite da skinete višak kilograma, pobegnete od svakodnevice ili se rešite stresa, nebitno je. Kada krene prvi takt muzike na treningu, svi poletimo, a nakon sat vremena vežbanja, svi se osećamo ispunjeno, taj osećaj je nezamenjiv. – kaže Emina Savin, osnivač „NceNtra“, a dok nam priča tihim i smirenim glasom, smeška se i gleda ka satu jer zna da joj uskoro predstoji trening sa njenim drugarima, vežbačima. Jedan po jedan, u salu dolaze i okupljaju se sportisti raznih profila i starosti, devojke i žene, novinari, doktori, profesori i domaćice, a sa njima zajedno i jedan momak, očigledni ljubimac grupe.

Dok se priprema za trening, Emina poručuje: Dođite da probate, da vidite koji trening Vama odgovara, osetite energiju i odaberite ono što Vam prija, bez obzira na fizičku spremnost. Trening je aktivnost za svakoga i treba svako da je proba. Čak i ako se borite sa kilogramima i ako se zbog toga osećate nelagodno, neka Vas to samo dodatno motiviše. Svako ko je u dilemi, može nam se obratiti putem društvenih mreža, ali je najbolje da dođete lično i odaberete sami trening koji će Vas činiti srećnim i zadovoljnim. Prvi trening je besplatan. Sala se svako veče sprema, tako da svaki novi dan startujemo u čistom, puni pozitivne energije.

Dok polako veže kosu i sa osmehom se okreće ka svojim vežbačima, Emina zauzima početni stav i čeka na prvi takt muzike, a tada nastaje neočekivana promena. Glas joj se pojačava, postaje prodoran i snažan, pokreti dobijaju dinamiku i odlučnost, a cela sala puni se jakom, dobrom energijom i već posle prva dva, tri minuta jasno je da kod ovog instruktora ne postoje „ne mogu“ i „ne znam“, postoji samo cilj da se svi dobro zabave i uživaju. Za trening je očigledno da će biti odličan.

„NceNtar“ možete potražiti na adresi Sečenji Ištvana 8, Subotica, putem telefona 065/555-27-00, e mail adrese: [email protected] ili putem društvenih mreža:

FB: Ncentar Subotica,

Instagram: @ncentarsubotica

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio