Evropska nedelja prevencije raka grlića materice od 22.-28. januara

Srbija već osamnaest godina aktivno učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice što ukazuje na značaj ove kampanje. Cilj obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice 2024. godine je promocija značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije, kako mera primarne prevencije tako i mera sekundarne prevencije. Mere primarne prevencije uključuju promociju odgovornog seksualnog ponašanja i HPV imunizaciju, a mere sekundarne prevencije rano otkrivanje karcinoma grlića materice.

Rak grlića materice je jedan od oblika raka koji se najuspešnije leči, ukoliko se rano dijagnostikuje. Karcinomi dijagnostikovani u kasnim stadijumima, takođe se mogu kontrolisati odgovarajućim lečenjem i palijativnim zbrinjavanjem, ali je uspešnost lečenja značajno bolja ako se rak dijagnostikuje u ranom stadijumu bolesti. Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. Žene treba da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje samo jedan dan kada će posetiti svog lekara i obavati preventivni pregled.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2021. godine u Srbiji je registrovano 1.085 novoobolelih žena od raka grlića materice, od toga 298 u Vojvodini. Iste godine su 424 žene u Srbiji umrle od ove maligne bolesti, od toga 135 u Vojvodini. U Severnobačkom okrugu su 2021.godine registrovane 34 novoobolele žene, a 19 je izgubilo bitku. Stope oboljevanja i umiranja od raka grlića materice u našoj zemlji su visoke i iznad su svetskog proseka. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u 2021. godini je standardizovana stopa incidencije na nacionalnom nivou iznosila 18,2 na 100.000 žena, a u Vojvodini 18,8 i u Severnobačkom okrugu 23,3 na 100.000 žena. Stopa mortaliteta prema istom registru je u Srbiji iznosila 6,2, u Vojvodini 7,6 a u Severnobačkom okrugu 11,7 na 100.000 žena. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije iz 2020. godine u svetu je stopa incidencije iznosila 13,3 i stopa mortaliteta 7,3 na 100.000 žena.

Skoro svi slučajevi raka grlića materice (99%) povezani su sa infekcijom visokorizičnim humanim papiloma virusom (HPV). HPV su vrlo česti virusi u populaciji koji se prenose seksualnim kontaktom. Iako se većina infekcija izazvanih HPV virusom spontano povlači i ne izaziva nikakve simptome, uporna i dugotrajna infekcija može izazvati rak grlića materice kod žena. Primarni i sekundarni pristupi prevenciji su vrlo efikasni i mogu sprečiti većinu slučajeva raka grlića materice. To podrazumeva vakcinaciju dece i mladih protiv HPV-a i skrining i lečenje prekanceroznih lezija na grliću materice kod žena.

Na teritoriji Republike Srbije Republički fond za zdravstveno osiguranje je omogućio besplatnu vakcinaciju devojčica i dečaka starosti od 9 do 19 godina devetovalentnom HPV vakcinom o trošku države.

– Preporučena vakcina je protiv oboljenja koja izaziva humani papiloma virus (HPV). HPV vakcina sprečava infekciju određenim visokorizičnim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). HPV vakcina je bezbedna, efikasna i štiti od većine karcinoma uzrokovanih HPV i genitalnih kondiloma, tj bradavica – kaže dr Mirjana Dakić, lekar na specijalizaciji iz socijalne medicine Centra za promociju zdravlja Subotica.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio