„Jedna za drugu“ u mesecima posvećenim borbi protiv raka dojke

Mart i oktobar su meseci koji su posvećeni borbi protiv raka dojke. U toku 2020. godine u Severnobačkom upravnom okrugu od raka dojke obolele su 162 žene, dok su bitku, nažalost, izgubile 52 pa se rak dojke smatra za najučestalijeg malignog oboljenja kod žena.

Kod postavljanja dijagnoze, dve trećine žena već se nalazi u odmaklom stadijumu kada su šanse za izlečenje značajno manje, zbog toga lekari apeluju na redovne preglede, već nakon dvadesete godine, i ističu značaj skrininga kako bi se rak dojke otkrio u samim začecima, kada su šanse za potpuno izlečenje čak 90 posto.

Udruženje „Jedna uz drugu“ bavi se edukacijom mladih žena kako bi razvili svest o ovoj bolesti kako kod žena tako i kod njihovih porodica. – Ne samo u oktobru i martu kada svi pričano po karcinomu dojke, o tome treba da mislimo cele godine. Žene treba da shvate da samo tako što će na vreme otkriti karcinom mogu sebi obezbediti život i zdraviji ogranizam i nakon intervencija – poručuje Milica Pećerić iz Udruženja “Jedna uz drugu”.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio