Set pravila Zavoda za javno zdravlje koji doprinose prevenciji malignih bolesti

Zavod za javno zdravlje Subotice izdao je set pravila i preporuka za način života koji doprinose opštoj primarnoj prevenciji malignih bolesti, tj oboljenja od raka.

Pre svega, ne udišite duvanski dim, ni aktivno ni pasivno. Telesnu težinu, unos masti, pogotovo onih životinjskog porekla, nivo holesterola i triglicerida u krvi držite pod kontrolom redovnom proverom, unosite dnevno dovoljne količine dobro opranog svežeg voća i povrća, posebno namirnica bogatih celulozom i cerealijama, koristite u ishrani nemasna mesa i ribu, a crvena mesa izbegavajte i vodite računa o urednom pražnjenju creva, zatim hranu pripremajte barenjem ili kuvanjem, a prerađenu, dimljenu, konzervisanu i usoljenu hranu ne uzimajte, ili je koristite što ređe. Jedan od bitnih saveta je i da budete umereni sa konzumiranjem alkohola, da odgovarajućom i umerenom fizičkom aktivnošću održavate dobru psiho–fizičku kondiciju, što znači najmanje pola sata brzog hoda svakodnevno za odraslog zdravog čoveka. Uz to je veoma važno povećavati otpornost organizma na stres, koji treba pravilno kontrolisati. Ukoliko možete, izbegavajte preterano izlaganje suncu, a nikako u vremenu od 11 do 15 časova i vodite računa o tome da li Vaši mladeži koje imate na telu menjaju oblik, veličinu, boju ili krvare. Poštujte sve propisane mere zaštite na radu.

Prema rečima dr Zorice V. Dragaš, specijaliste socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje Subotica, dva poslednja ali veoma važna saveta su da naučite da pratite svoj organizam i atipične, neuobičajene promene otkrijte na vreme, odnosno čim se pojave, i budite spremni da usvajate nova naukom potvrđena znanja koja će Vam pomoći da sačuvate i unapredite zdravlje, a navike koje su „štetne“ da lako i zauvek napustite jer u potpunosti morate biti svesni da sami nosite veliki deo odgovornosti za sopstveno zdravlje, ali i zdravlje svog potomstva.

Poslednji savet, ukoliko se pojavi uporan kašalj, promuklost, poremećaj u radu creva i mokraćnih puteva ili gubitak na telesnoj težini, svakodnevno blago povišena temperatura, umor ili malaksalost obavezno posetite lekara, tek da proverite stanje svoga zdravlja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio