Nastavlja se akcija „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje“

Zavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst Subotica i Dom zdravlja Subotica nastavljaju sa akcijom „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“.

Već trinaestu godinu se organizuju ove akcije sa ciljem promocije zdravlja i zdravih stilova života u ruralnim sredinama Subotice i podsticanja stanovnika ovih naselja na kontrolu zdravlja. Naredna akcija planirana je za sutra, 14. septembar u terminu od 8 do 11 časova, u prostorijama MZ Kelebija, ul. Put Edvarda Kardelja 383. Svi zainteresovani sugrađani će moći izmeriti krvni pritisak i šećer u krvi, te uraditi FOB-test koji određuje prisustvo minimalnog krvarenja u stolici. Svi posetioci akcije će moći izmeriti telesnu visinu i težinu i utvrditi svoj indeks telesne mase. Merenja će se raditi na vagi koja pored BMI indexa određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela. Preciznija merenja će dati i mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i saveti u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnosti. Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete o značaju preventivnih i skrining pregleda, a pušači će dobiti savete za prestanak pušenja. Da bi došlo do promene i unapređenja zdravlja stanovništva potrebno je da svako učestvuje i brine o svome zdravlju i zdravlju svojih najbližih. Crveni krst Subotica će sa volonterima podeliti pakete hrane i higijene za socijalno najugroženije stanovnike ove mesne zajednice.

Promene su moguće, to možeš i ti! Proveri svoje faktore rizika i menjaj ponašanja u korist očuvanja i unapređenja zdravlja. – poručuje prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine i Načelnik Centra za promociju zdravlja ZZJZ Subotica.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio