Održana proslava „Dana bolnice“ u Subotici

Povodom obeležavanja 182 godine od osnivanja Opšte bolnice Subotica, u nedelju 01. oktobra održana je proslava Dana bolnice na kojoj je prisustvovao veliki broj zvaničnika grada, okruga i pokrajine. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić čestitao je kolektivu subotičke bolnice svečani dan i izrazio svoju zahvalnost i divljenje za hrabrost i napore za sve što je kolektiv uradio za sugrađane i ljude iz drugih opština i gradova koji su se obratili za pomoć.

Naglasio bih njihovu hrabrost i požrtvovanje iz vremena pandemije COVID 19. Nikada grad Subotica i njeni građani ne smeju da zaborave herojske činove ovoga kolektiva koji su u mnogim prilikama, rizikujući svoje sopstvene živote, spasavali živote pacijenata ove bolnice. S obzirom da je Opšta bolnica Subotica ustanova sekundarne zdravstvene žaštite, da bi pratila rezultate kolektiva, mora u što hitnijem roku da krene sa njenom rekonstrukcijom kako bi se stvorili i uslovi koji bi pratili ovako renomiranu ustanovu. – istakao je Bakić.

Gradonačelnik je podsetio i da je ove godine trebala da se započne rekonstrukcija subotičke bolnice vredna, kako je najavljeno, 40 miliona eura.

Trebalo je da se za Dan Grada pripremi njena rekonstrukcija, jer sam od aprila sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa ljudima iz njegovog kabineta u pregovorima. Sve smo radili na tome da to bude za Dan Grada, nažalost jedno nevreme koje je zadesilo mnoge naše gradove i opštine napravilo je ugromnu štetu i država je morala interventno da reaguje jer su u pitanju bile visoko obrazovne ustanove, škole, vrtići koji su morali da se saniraju do početka nove školske godine. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama da uradimo sve da ta rekonstrukcija Opšte bolnice Subotica krene naredne godine i da ćemo da zadovoljimo sve one parametre da bi bolnica, nakon rekonstrukcije, otišla na jedna viši nivo i postala moderan regionalni klinički centar. – poručio je gradonačelnik.

Pridružujem se čestitkama uz nesvakidašnji jubilej, jer su 182. godine postojanja jedne zdravstvene ustanove respektabilan broj. Ovde sa punim uspehom radi više od 1000 zdravstvenih radnika, preko 200 lekara, subotička bolnica radi sve one procedure kooje savremena medicina stavlja na pijedestal pravilnog i nadasve efikasnog zdravstvenog sistema, izuzetno dobra hirurgija, internističke grane, dijagnostičke procedure i prećenje novih, savremenih trendova koje je Pokrajinska vlada kao osnivač Opšte bolnice prepoznala. – izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković naglasivši da je, tokom prethodnih godina, Pokrajina izvdojila skoro milijardu dinara za funkcionisanje i unapređenje zdravstvenog sistema.

Subotička bolnica i okrug kome gravitira direktno 200.000 stanovnika, a pokriva mnogo širi region, jer ovde se faktički leči skoro pola miliona građana Vojvodine, ima angio salu, novu magnetnu rezonancu, a kupujemo i još jednu, ove godine krenuli smo i u nove dijagnostičke procedure, u prevenciju. Kupljen je digitalni mamograf, izuzetno je bitno da je subotička biolnica krenula i u postupke vantelesne oplodnje jer sve ovo je bespredmetno ukoliko nemamo dece i novih mladih. – rekao je Gojković.

Prema njegovim rečima, Subotička bolnica je jedna od retkih zdravstvenih ustanova koja ima između 60-70% mladog kadra, 55 lekara nalazi se na specijalizaciji, 25 lekara koji su primljeni u prethodnom periodu čekaju specijalizaciju, a svi zajedno biće temelj na kojem će se dalji uspeh subotičke bolnice povećavati.

Na rekonstrukciji bolnice rade svi organi vlasti i, s obzorom da je projekat u potpunosti završen i da su na neki način opredeljena sredstva za rad, očekujem da u najskorije vreme operativno krenemo u postupak rekonstrukcije. – najavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo objasnivši da će se rekonstrukcija odvijati u dve faze. U prvoj fazi biće urađeno 35.000 kvadrata, a potom sledi i druga faza obnove sa još 3.000 kvadrata.

V.D. Direktor bolnice, dr Saša Dželebdžić podsetio je da je bolnica kakvu danas znamo otvorena 1971. godine, a da danas raspolaže sa 670 postelja.

U proteklih godinu dana Vlada AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo izdvojili su 336 miliona dinara za ulaganje i opremanje Opšte bolnice Subotica medicinskom opremom kao i za njeno održavanje, dok je lokalna samouprava izdvojila 50 miliona dinara za izmenu i dopunu projektno tečničke dokumentacije za obnovu i rekonstrukciju bolnice. Dokumentacija je sada kompletno gotova i nalazi se u ministarstvu za javna ulaganja odakle čekamo sredstva. – izjavio je Dželebdžić naglasivši da je prethodna godina bila vrlo dinamična ali i vrlo uspešna.

Za ovih godinu dana sredstava koje smo dobili, skoro 100% odvojeno je za obnovu opreme i kapitalne popravke. Najznačajnije je što smo krajem godine rešili problem alternativnog napajanja – agregata, dobili smo digitalni mamograf vrednosti oko 30 miliona dinara, a opredeljena su i sredstva za novi magnet u vrednosti od 200 miliona dinara, kao i 30 miliona dinara za dodatno opremanje još savremenijom opremom za Centar za vantelesnu oplodnju koji je vrlo uspešan, već imamo jednu bebu koja se rodila i 16 potvrđenih trudnoća, 40 procedura koje su već urađene i gde imamo odličan uspeh.” – rekao je Dželebdžić i dodao da je bolnica uradila i analizu u svim pravnim aspektima. “Naš predsednik upravnog odbora je napisao statut Opšte bolnice Subotica gde su svi interni pravni akti usklađeni sa najvišim pravnim aktom bolnice i sve što radimo, radimo strogo po zakonu. – naglasio je Dželebdžić.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio