Akcija „Vojni lekari na selu“ danas u Bikovu

Žitelji Bikova danas su bili u prilici da provere svoje zdravstveno stanje, u okviru akcije „Vojni lekar na selu“. Ova akcija sprovodi se sa ciljem pomoći zdravstveno i socijalno ugroženom stanovništvu u seoskim sredinama, sa posebnom pažnjom na starija i nepokretna lica.

Ova terenska akcija se realizuje u organizaciji Grupe za civilnu i vojnu saradnju komande Prve brigade kopnene vojske, Lokalnom samoupravom, Crvenim Krstom i Domom zdravlja. Ovo je 33. put da je organizujemo, počev još od 2009. godine. Cilj akcije je da pregledamo pacijente kojima je ta pomoć najpotrebnija, posebno u ruralnim naseljima, i da tim pacijentima pružimo svu neophodnu pomoć nakon čega se upućuju na specijalističke preglede ili im se određuje terepija. – istakao je major Nedeljko Nedeljković, načelnik Grupe za civilnu i vojnu saradnju komande Prve brigade kopnene vojske dodajući da je u akciji učestvovao Sanitetski tim Bačke Topole, 17. mehanizovanog bataoljna, tačnije lekari opšte prakse koji su završili vojno medicinsku akademiju i koji su počeli da rade u jedinicama vojske Srbije.

Pomoćnik gradonačelnika Subotice Marko Marić istakao je da su Crveni Krst, lekari i vojska stub jedne države, a da je ovu akciju prepoznala i lokalna samouprava, uz nadu da će se vojni lekari sve češće viđati u sličnim akcijama na selima.

Svi pregledi obavljeni su u ambulanti Doma zdravlja u Bikovu, gde su žitelji imali priliku da urade opšti pregled, merenje šećera u krvi, EKG i merenje krvnog pritiska. Ambulanta Bikovo ima oko 1300 pacijenata koji gravitiraju ovoj ustanovi.

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica je u akciji „Vojni lekar na selu“ učešće uzela kroz humanitarni aspekt, mi smo danas svim sugrađanima koji su došli na pregled, ukoliko su u stanju socijalne potrebe, podelili prehrambene pakete. Crveni Krst Subotice je uvek tu, da uz vojsku uvek podrži i pomogne civilnim sektorima društva. – naglasio je Miodrag Varo ispred subotičke organizacije Crvenog Krsta.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio