„Pink oktobar“ mesec borbe protiv raka dojke

Povodom obeležavanja pink oktobra, meseca posvećenog prevenciji raka dojke, Zavod za javno zdravlje Subotica u partnerstvu sa Domom zdravlja Subotica, Apotekom Subotica, Crvenim krstom Subotica i Udruženjem građana „Jedna uz drugu“ organizuje u petak, 20. oktobra brojne aktivnosti u cilju podizanja svesti o opasnosti raka dojke, kao i o važnosti skrining pregleda.

Manifestacija će započeti Memorijalnom šetnjom „Tanjinom stazom hrabrosti“ koju organizuje Udruženje “Jedna uz dragu”, a koja ujedno predstavlja i centralni događaj dana. Šetnja će započeti 16.30 časova, predviđena ruta duga je 3 kilometra, a započeće na Trgu Slopbode, ispred Sunčanog sata. Staza vodi ka Dudovoj šumi i nazad do Trga, a planirano je da se obiđe jedan simbolični krug. Nakon šetnje, u prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta Subotice, od 18 časova, održaće se promotivna akcija „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“ u okviru koje će se održati razgovor na temu „Mogućnosti prevencije raka dojke“. Skupu će se obratiti dr Nada Kosić Bibić ispred Zavoda za jedno zdravlje Subotice, a nakon toga sve zainteresovane sugrađanke imaće priliku da urade preventivni, palpatorni pregled dojke, tako i da obave određivanje telesnog indeksa (BMI) i kompozicije tela, ali i da dobiju savete lekara u vezi zdravog načina života.

U ustanovi Aporteka Subotica, u organcima u ulici Matije Gupca 26 i Braće Radić 118, u terminu od 8 do 19 časova podršku pod nazivom „Provera interakcije lekova u terapiji obolelih žena“, svim zainteresovanim sugrađankama pružaće farmaceuti apoteke, u vidu provere neželjenih dejstava i interakcije lekova.

Sve akcije promovišu pravilnu ishranu, nepušenje i fizičku aktivnost kao zdrave oblike ponašanja u očuvanju i unapređenju sveukupnog zdravlja i prevencije raka dojke. Cilj ovih akcija je i skretanje pažnje na značaj skrining pregleda za rano otkrivanje raka dojke.

Ovom akcijom ukazujemo i na važnost pružanja podrške obolelim i članovima njihove porodice. Važno je učestvovati, pružiti podršku jer ova bolest ne bira i dotiče svakog od nas. Pozivamo sve naše sugrađanke i sugrađane da podrže sve aktivnosti koje se organizuju u našem gradu. Učinite danas i vi nešto za zdravlje vaših grudi. – poručuje dr Nada Kosić Bibić, specilalista socijalne medicine i koordinator za skrininge iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio