Tribina o vakcinaciji protiv HPV virusa

Javna tribine pod nazivom „Razgovor o zaštiti reproduktivnog zdravlja dece i mladih i HPV infekcija i vakcinacija“ održaće se u ponedeljak, 27. novembra, u velikom amfiteatru Nove Opštine, u Subotici, Trg Lazara Nešića 1, sa početkom u 18 časova.

Pričaćemo o HPV infekciji humanim papiloma virusima, koji mogu da izazovu infekcije kože i sluzokože, a određeni tipovi mogu da prouzrokuju i vrlo ozbiljne posledice. Neki sojevi mogu da izazovu karcinome grlića materice, ali i druge karcinome genitalne regije i kod žena i muškaraca, ali i neke karcinome ždrela, usne duplje i druge, dok drugi sojevi izazivaju genitalne bradavice. Ove posledice mogu da se spreče vakcinacijom. Edukacijom, kao prvim korakom u borbi protiv ovih ozbiljnih oboljenja, pokušaćemo da približimo slušaocima problem ove infekcije i njenih posledica, i da ukažemo na sledeći korak u sprečavanju ovih oboljenja, imunizacijom – istakla je dr Ana Ibrajter, specijalista pedijatrije naglasivši da mladi od devet do 19 godina imaju pravo na besplatnu vakciju koja nije obavezna ali je preporučena.

U pitanju je devetovalentna vakcina “Gardasil 9” koja sadrži zaštitu od devet najčešćih sojeva i u upotrebi je od 2006. godine a proglašena je za najbezbedniju i najučinkovitiju.

Pozivamo sve zainteresovane Subotičane, naročito roditelje školaraca, na Javnu tribinu o reproduktivnom zdravlju omladine. Tribina se po prvi put organizuje u saradnji sa preventivnom službom Zavoda za javno zdravlje Subotica, a nadamo se dobro odzivu dece i školaraca. Naši stručnjaci će podeliti sve informacije od značaja, a roditelji će biti u mogućnosti da postavljaju pitanja oko svih nedoumica koje imaju – poručila je dr Josipa Krajninger Parčetić, specijalista pedijatrije naglasivši da izuzetno bitno sprečiti infekciju HPV virusom pre nego što se ona i desi.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio